Carnaval, maar dan anders !

Vanuit de Douane en de Belastingdienst is er in 1950 in Roosendaal een hele speciale carnavalsvereniging opgericht ; RAC. De Rijks Ambtenaren Carnavalsvereniging.
In die tijd vonden een aantal ambtenaren dat ze eens wat anders moesten doen dan alleen maar “halen” bij de mensen. Zij besloten om met carnaval alle mensen die in het ziekenhuis lagen, een fruitdoosje te brengen.
Nu, meer dan 66 jaar later, is het “sociale carnaval” een beetje groter gegroeid. Jaarlijks worden er zo’n 1800 fruitdoosjes en manden gevuld met fruit, snoep en gadgets.

Deze worden uitgereikt aan alle mensen in de Roosendaalse bejaardentehuizen, verpleeghuizen en in het ziekenhuis. Daarnaast wordt er in 10 tehuizen (ook tehuizen voor gehandicapten) een carnavalsochtend, middag of avond verzorgd. Compleet met zeulbands en ludiek orkest.

Mensen die in verpleeghuizen zitten, bv na een herseninfarct, waar geen emotie meer op het gezicht te lezen is, zitten zachtjes mee te deinen of met een voet of hand op de maat van de muziek mee te tikken. De glimlach van oor tot oor bij een oud besje, als ze Leo aaide die gewillig z’n kop in het bed legt; Het kraaien van een autistisch kind als ze op Leo’s rug mocht zitten. Dat is onbetaalbaar. Daar doe je het voor.

We lopen alle dagen met een bejaarde onder de arm, achter een rolstoel of soms achter een bed in de polonaise. Het grijpt je als je mensen in een rolstoel ziet zitten, die soms jonger zijn dan wij en geheel verlamd zijn of al helemaal dement. Wij proberen ze in ieder geval weer een paar uur plezier te geven.

Dat we daar in slagen, blijkt ieder jaar weer uit de vele kaarten en brieven die we ontvangen van de bewoners en patiënten of van hun familie.

Vele sponsoren en donateurs gingen ervoor in 2018. We hebben door hun hulp en giften al heel veel zieken, bejaarden en gehandicapten blij kunnen maken met een door de vele vrijwilligers gemaakt en goed gevuld fruitdoosje of mand. Wij hopen met het carnaval in 2019 ook weer een beroep op u te mogen doen.

Jaarlijkse begint de RAC week bij de “doskes” of te wel de fruitdozen. Vouwen, vullen, zit er wel genoeg in, zullen ze er wel blij mee zijn, onze doelgroep in het Bravis ziekenhuis, de Brink en Moerweide, de Bloemsche Vaert, Waterland, Heerma Staete, Weihoek, St.Elisabeth en Wiekendael.

Elk jaar wordt er door deze mensen reikhalzend naar uitgekeken. Wordt er nog aan ons gedacht? Wordt de carnavalsmiddag weer net zo gezellig als andere jaren? Deze vragen gaan wij weer beantwoorden met een volmondig JA.

RAC, een grote beweging van en met vele vrijwilligers. Vrijwilligers ,sjouwers, muzikanten en zangers, die al jaren met ons meegaan houden ons gaande. Dat is geen sinecure  en het geeft nog steeds een enorme kick om het te mogen doen. Ga ook eens mee en ervaar het!

Wij hopen u te mogen verwelkomen tijdens ons Rac bal in de Black Horse, of op een van onze andere feesten tijdens de RAC-week.